Vinkkejä tuleville vaihtareille

Kerään tähän yhteen vaihtoon liittyviä käytännön asioita. Suurimmasta osasta olen kirjoitellut muutenkin, kannattaa siis tsekkailla tarkempia tietoja blogiteksteistä. Jos tuntuu, että haluat tietää tarkemmin jostain, niin pistä kommenttia niin voidaan vaikka mailailla enemmän! :)


Apurahat
Kannattaa hakea, jos vain millään viitsii. Lisäksi kannattaa huomioida, että hakuajat saattavat olla todella aikaisin. Voi olla että pitää hakea rahaa jo edellisenä syksynä, tai sitten haku on auki vain muutaman viikon ajan. Eräs vanha Pittsburgin vaihtari kertoi minulle saaneensa apurahaa kolmesta eri säätiöstä, yhteensä noin 3000 euron edestä. Kyllähän sillä jo reissaa!  Yleensä apurahasummat taitaa kyllä olla 500-1000 euron välillä. Riitta ja Jorma Takasen säätiö tuntuu olevan antelias teekkareille, ja kannattaa kokeilla Ida Montinin säätiötä, jos taloutta opiskelet.



Asuminen
Asunnon etsiminen ei mielestämme onnistunut aivan yhtä sulavasti kuin meille lupailtiin. Saavuttiin tänne viisi päivää ennen orientaation alkua, ja oikeastaan kaikki vähintään kolmen makuuhuoneen asunnot oli jo vuokrattu. Suurimmaksi ongelmaksi muodostui kuitenkin vuoden mittaiset vuokrasopimukset. Crimson Villasissa olisi ollut kolme huonetta vapaana 4 hengen asunnossa, mutta sopimus olisi pitänyt tehdä vähintään toukokuuhun asti. Lisäksi University Commonsissa olisi ollut kahden hengen huoneita, mutta he halusivat tehdä sopimuksen ensi vuoden heinäkuuhun. Sama homma nousi ongelmaksi monen muunkin vuokranantajan kohdalla. Vuokrasimme lopulta kämpän Conner Realtyn kautta. Asunto on kamala, mutta halpa 450$/kk + vesi, sähkö, kaasu ja netti (yht about 60e kuussa). Ei kuitenkaan ole paha hinta maksaa kolmestaan. Suosittelen kuitenkin vakavasti harkitsemaan asunnon vuokrausta etukäteen, ainakin jos vuokraa joltain muulta kuin yksityiseltä henkilöiltä. Koska nuo University Commonsit ym. on kuitenkin sellasia, joissa koko ajan asuu opiskelijoita, niin ei ne nyt voi kovin paljoa viilata siellä linssiin. Ja siellä tuskin on yhtä hirveitä kokolattiamattoja kuin meillä nyt. (Pari suomalaistyttöä tosin asui tuolla Commonsissa ja niillä ei toiminu lämmitys ja ilmastointi kunnolla koko syksynä...)

Meille jaettiin paikan päällä lista vapaista asunnoista ja kiinteistövälitysafirmoista. Suurin osa listalla olevista kämpistä oli kuitenkin jo vuokrattu siinä vaiheessa, kun aloimme soitella niitä läpi, tai sitten niissä oli se vuoden soppari. Listaan tähän ne firmat, jotka tuossa lapussa on, koska ainakin itsestä tuntui vaikealta löytää netistä summissa tietoa kämpistä.

Brentwood Pointe, Brooks Rentals, Buttonwood Apartments (lähellä Tech Centeria ja Recreation Centeriä), B&H Developers, CBM Real Estate, Conner Rental, Crimson Villas (lähellä Tech Centeria ja Recreation Centeriä), Crozier Rentals LLLC, Golden Crown Properties, Pitt Realty, Plumlee Properties, Rental Management, Spanish Villas (tästä kuulin, että on suosittu ja kämpät menee nopeasti), Summerfield Apartments, Sutton Place, University Commons (hyvä uima-allas, jota saa käyttää asukkaat + avecit), Yost Properties, Bitner Properties

HOX! Off-campus asumisessa joutuu maksamaan depositit kaikista sopimuksista, siis netistä, vedestä, sähköstä ja kaasusta. Kannattaa jo sopimusta tehdessä tai viimeistään paria kuukautta ennen poismuuttoa kysellä, voisko depositit palauttaa kuittaamalla niitä laskuja, koska muuten ne haluaa sopimuksen päätyttyä lähettää shekit jonnekin, ja niiden lunastaminen Suomessa saattaa maksaa jotain.

Auto


Auton ostaminen on selvittelyn jälkeen osoittautunut turhan hankalaksi näiksi neljäksi kuukaudeksi, jotka täällä Pittissä ehdimme olla. Täällä on aika heikosti kaupan mitään tosi halpoja, alle 1500 euron autoja. Jos olisin täällä pidempään kuin yhden lukukauden, hankkisin varmasti auton, koska jo tässä vaiheessa on osoittautunut varsin hankalaksi päästä liikkumaan yhtään minnekään ilman autoa, sillä kovin pitkiä matkoja ei noilla pyörillä poljeta. Auton vuokraaminen onnistuu kuitenkin täältä Pittistä, ja päivävuokra on noin 70 euroa  + bensakulut. Lisäksi, vuokra-autot on aina uusia, joten ne kuluttaa vähemmän ja niillä on mukavampi tehdä road trippejä kuin jollain vanhalla romulla.



Budjetti
Otin 3000 euroa opintolainaa, nostin kaikilta kuukausilta opintotuet ja lisäksi käytin kesätyösäästöt. Yhteensä syksyn aikana näyttäisi menneen noin 9000 euroa. Kuulosta kamalalta määrältä, mutta on sillä rahalla reissattuki! Eräs kaverini sanoi käyttäneensä suurin piirtein saman verran, ja ne myös reissas ympäri Jenkkilää. Jos nyt hatusta heitän jonkun arvion reissaamisen osuudelle, niin veikkaisin sen olevan kulutetuista rahoista noin puolet.



Hakeminen
Hakuprosessi käynnistyi syksyllä 2011. Hakemusta varten täytyi mm. kirjoittaa motivation letter (jota ei kylläkään tarvinnut edes lähettää Pittsburgiin) ja hyväksyttää opintoneuvojalla kurssit, jotka suunnitteli käyvänsä vaihdon aikana. Itselläni on ehtinyt jo tähän mennessä vaihtua nuo kurssit moneen otteeseen, eli hyväksyttämistä on edessä vaihdon jälkeenkin... Minä olen jo kandin tehnyt, joten aluksi luulin joutuvani käymään pelkästään graduate-vaiheen kursseja. Onneksi opintoneuvoja huomasi sanoa, että myös undergraduate-tason kurssit saattavat kelvata diplomivaiheeseen kurssisisällöstä riippuen. Päädyinkin siis valikoimaan pelkkiä undergraduate-kursseja, sillä suurin osa graduate-tason kursseista järjestetään iltakursseina enkä halua opiskella iltaisin. Hain siis vaihtoon undergraduatena, vaikka periaatteessa olen graduate-vaiheessa, ja silti saan kurssit suoraan tutkintooni.

Hyväksyminen
Hyväksyntä vaihtoon tuli helmikuun aikana. PSUsta tuli hyväksyntä aiemmin kuin mistään muista Jenkkiyliopistoista, mikä olikin tosi hyvä, koska pääsimme varailemaan lentoja heti varmistuksen tultua. Jos aikoo asua asuntolassa, on aikaisesta hyväksynnästä hyötyä, jotta pääsee heti ilmoittautumaan asuntolaan ja saa siis todennäköisemmin huoneen haluamastaan dormista.


Lennot
Me varasimme lennot vain menomatkalle, mikä sisänsä tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin menopaluulentojen varaaminen. Jos vaan pystyy, kannattaa pyrkiä miettimään paluuaikakin niin, että voi varata esimerkiksi pelkät Hki-NYC -lennot menopaluuna, joka käytännössä saattaa olla samanhintainen kuin pelkkä meno. Meillä vaan ei ole tarkkoja suunnitelmia koulunjälkeisestä reissailusta, joten päätettiin jättää paluulentojen varaaminen syksyyn.

Me vietettiin yö JFK:lla. Siellä yöpymiseen on paras 4. terminaali,. joka ilmeisesti on pääterminaali. Terminaalista löytyy kerros, jossa on kauppoja, ja sieltä paikka jossa on pöytiä, tuoleja ja penkkejä, joiden ympäristöön on hyvä leiriytyä. Lähellä on vessat ja Mäkki jos nälkä iskee. Muut terminaalit eivät taida olla auki ympäri vuorokauden.

Puhelin


Voit käyttää vanhaa puhelintasi, johon saa hankittua prepaid-liittymän, ja puhelin tukee 3G:tä. (Ei saa olla sim-lukittu). Prepaid maksetaan etukäteen ja sen voi uusia joka kuukausi joko netissä, tekstarilla tai ostamalla kaupasta refill-kortin. Oma liittymäni on AT&T:ltä, toinen suuri operaattori täällä on T-Mobile. Myös StraightTalkilla näytti olevan ihan kilpailukykyiset hinnat. Huom! Älypuhelinten omistajat ei saa $50 unlimited -liittymän nettiä käyttöönsä, vaan siitä pitää maksaa ekstraa. Mulla on Lumia 800, jota ei kai myydä jenkkilässä, joten AT&T ei tunnistanut sitä IMEI-koodista älypuhelimeksi ja käytin nettiä huoletta koko lukukauden ajan ilman lisämaksuja :P Netti oli kyllä tosi hyvä olla, koska käytettiin mun puhelinta navigaattorina autoillessa, ja etsiessä tien päällä tietoa eri kohteista.


Raha-asiat


Visa Electron tai vastaava debit-kortti ja varsinkin luottokortit toimivat kyllä, eli ei ole tarvetta hankkia jenkkikorttia ellei halua. Käteistä ei mun mielestä tartte vaihtaa vielä Suomessa, kyllä sitä tarvittaessa saa automaatista, ja kortti pelaa melkein yhtä hyvin kuin Suomessa. Baarissa toimii muuten piikkisysteemi täällä Pittsburgissa, eli saat jonkinlaisen kortin tai kuitin, jota vastaan saa tilattua juotavaa, ja piikin voi sitten illan päätteeksi käydä tiskillä sulkemassa. Toisissa baareissa ne ottaa sen pankkikortin tiskille ja toisissa ei. Ja toisissa myös veloittaa sulkematta jätetyistä piikeistä ja toisissa ei..


Tosin, jossa sulla on debit ja credit samassa kortissa, siitä ei oikeastaan voi käyttää kuin credittiä, koska täällä täytyy suomalainen debit-korttikin höylätä credittinä, jotta se toimii. Tämä tuotti aluksi sählinkiä, kun sanoin aina että debit eikä se sitten toiminut. Walmartissakin pitää pyytää kassatätiä painamaan credit-nappulaa, että se masiina antaa syöttää tunnusluvun.

Viisumi
Viisumin kanssa kannattaa olla aika realistinen varsinkin Jenkkilästä saatavien ohjeiden suhteen: ne ovat suomalaiselle vähän turhan tarkat, ja ainakin meidän kohdalla hakuprosessi ja maksettavat maksut olivat muuttuneet niistä, mitä ohjeissa sanottiin. Ohjeissa puhuttiin myös maistraatista saatavan virkatodistuksen hankkimisesta, mutta sitä ei tarvitse kuin mahdollinen puoliso ja lapset. Myös Oulun yliopiston ohjeistuksessa oli pieniä virheitä, ja omasta mielestäni parhaiten pärjää seuraamalla lähestystön ohjeita. Itse viisumin hakeminen on lähinnä paperisotaa ja maksujen maksamista. Sen suhteen ei varmasti kenenkään suomalaisen tarvitse pahemmin stressata! Kannattaa myös muistaa se, että jos aikoo matkustella ennen tai jälkeen vaihdon, viisumi on voimassa kuukauden verran ennen ja jälkeen viisumilappuun merkatun opintoajankohdan.

PS. Ainakin Pittsburgissa järjestetään joka lukukauden päätteeksi graduation dinner, jolla odotetaan juhlavaa pukeutumista. Eli puvun housut ja kauluspaita pojilla ja mekko tytöillä tms. Lisäksi taloustieteiden puolella kaikkiin esitelmiin tulee pukeutua siististi, joten ehdottomasti poikana ottaisin puvun housut ja kauluspaidan mukaan. Ei se nyt maata kaada jos ei ole, ja yliopistolla on myös jonkinlainen lainavaatevarasto, josta voi kamoja käydä etsimässä. Oikeaa koko ei sitten voikaan taata...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti